1. Met een omstreden vergunning voor legalisering van lozingen wil minister Cora van Nieuwenhuizen afdwingen dat Chemours minder stoffen als pfoa en GenX gaat uitstoten. Dat heeft zij gezegd in de Tweede Kamer. Haar plan om vergunning te verlenen voor illegale lozingen op de rivier leidde in de regio tot verontwaardigde reacties. (AD, 17 mei)

  Lees meer: ad.nl

 2. Mestfabrieken verwerken vaak illegaal chemisch afval, blijkt uit vertrouwelijk rapport. (NRC, 15 mei)

  Lees meer: nrc.nl

 3. De Partij voor de Dieren gaat woensdag actievoeren voor de deur van het Dordtse bedrijf Chemours. De partij is boos dat Chemours een vergunning heeft aangevraagd voor het lozen van GenX en PFOA in de rivier. (RTV Rijnmond, 13 mei)

  Lees meer: rijnmond.nl

 4. Eigenaar Geldersch Landschap en Kastelen (GLK) van landgoed De Schaffelaar weet zich nog geen raad met de Japanse duizendknoop. Deze wint steeds meer terrein in het gebied. (Barneveldse krant, 14 mei)

  Lees meer: barneveldsekrant.nl

 5. Het vakartikel van Harrie Timmer, Ans Versteegh en Arjen Roelandse over de gevolgen van de GenX-lozingen voor de drinkwatervoorziening van Oasen is bekroond tot het beste H2O-vakartikel van 2018. (H2O Waternetwerk, 10 mei)

  Lees meer: h2owaternetwerk.nl

 6. DEN HAAG (ANP) - Boeren hebben voor het eerst in jaren te maken met aanzienlijke schade bij de suikerbietenteelt. Voor dit jaar spreekt brancheorganisatie LTO Nederland van 15 miljoen euro aan opbrengsten die verloren gaan door aantasting van de bieten. Daarbovenop komen de kosten voor het gebruik van insecticiden en het opnieuw inzaaien van bieten. (Europa Nu, 3 mei)

  Lees meer: europa-nu.nl

 7. DORDRECHT - Chemours deelt onderzoek naar bio-accumulatie van GenX-stoffen in vis met Provincie Zuid-Holland en RIVM. Resultaten bevestigen dat vissen zo goed als geen GenX-stoffen opnemen. (Dordrecht.net)

  Lees meer: dordrecht.net

 8. PAPENDRECHT - Papendrechts leidingwater bevat maar liefst 22 keer meer GenX dan leidingwater uit Dordrecht en 142 keer meer dan leidingwater uit Sliedrecht. Vanwege het grote verschil is de test door het laboratorium nog een keer uitgevoerd, met hetzelfde resultaat. (Dordrecht.net, 6 mei)

  Lees meer: dordrecht.net

 9. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil het Dordtse chemiebedrijf Chemours vergunning geven om jaarlijks maximaal vijf kilo GenX-stoffen en twee kilo PFOA te lozen op het oppervlaktewater en de rivier de Nieuwe Merwede. (RTV Rijnmond, 1 mei)

  Lees meer: rijnmond.nl

 10. Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan tegen een lelieteler uit Vledder vanwege de vervuiling van een natuurgebied. Er is giftig water uit een groot bassin in het natuurgebied bij Vledder terecht gekomen. (RTV Drenthe, 1 mei)

  Lees meer: rtvdrenthe.nl