1. De Hedwigepolder in Zeeland moet onder water. Maar het water dat de polder in zal stromen zit vol met de giftige chemische stof PFAS, gebruikt voor de teflonlaag in je pan of het waterdicht maken van je regenjas. Vis eten uit de Westerschelde  of erin zwemmen kan je beter niet doen. Vóór 1 juli besluit het kabinet of de polder desondanks onder water wordt gezet. Pim van den Berge is verslaggever bij Omroep Zeeland en weet er alles van. En Jacob de Boer is milieu-chemicus en een echte PFAS-specialist. (NPO radio 1, 18 juni 2022)

  Lees meer: nporadio1.nl

 2. Het schadelijke effect van een mengsel van zeer zorgwekkende stoffen kan groter zijn dan het effect per stof. Met dit mengseleffect wordt zeer beperkt rekening gehouden bij de vergunningverlening. Ook wordt er niet gekeken naar hoeveel van deze stoffen via de lucht op de bodem of in het water terechtkomen. Dat blijkt uit een verkenning van het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. (Groene Ruimte, 15 juni)
  Lees meer: groeneruimte.nl

 3. GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant eist duidelijkheid over de PFAS-lozingen in de Westerschelde door chemieconcern Sabic in Bergen op Zoom. (BN de Stem, 15 juni)
  Lees meer: bndestem.nl

 4. Chemieconcern 3M is verantwoordelijk voor grootschalige bodem- en watervervuiling met pfas in de omgeving van Antwerpen. Vanwege het gifschandaal werd de fabriek stilgelegd. Nu wil het bedrijf de productie weer opstarten. (Trouw Topics, 13 juni)
  Lees meer: topics.nl

 5. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van I&W blijkt dat onduidelijk is of het beleid voor zeer zorgwekkende stoffen effectief is. (Binnenlands bestuur, 8 juni)
  Lees meer: binnenlandsbestuur.nl

 6. Indaver hoopt nog voor het einde van het jaar op hun locatie in Hoek een waterzuiveringsinstallatie te hebben waarmee het bedrijf op grote schaal alle PFAS uit het afvalwater kan verwijderen. Een proefopstelling heeft de laatste vier maanden aangetoond dat dit mogelijk is. (Omroep Zeeland, 7 juni)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 7. Minister Van der Wal-Zeggelink (Natuur en Stikstof) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering motie Beckerman-Hagen over PFAS en Hedwigepolder. (Rijksoverheid, 7 juni)
  Lees meer: rijksoverheid.nl

 8. Op twee handen zijn ze niet te tellen, het aantal zaken of maatregelen tegen en onderzoeken naar Tata Steel. Er zijn en blijven vragen over de vergunningen, de overschrijding daarvan, de uitstoot van schadelijke stoffen en stikstof, en de invloed van Tata Steel op de volksgezondheid van de omgeving. Komende donderdag komt het eerstvolgende rapport met Tata als lijdend voorwerp uit. Dan publiceert GGD zijn nieuwste Gezondheidsmonitor IJmond. (NH Nieuws, 7 juni)
  Lees meer: nhnieuws.nl

 9. Nog altijd is er geen duidelijkheid over het moestuinonderzoek. Het rapport is opnieuw vertraagd. Dat bericht wethouder Roelant Bijderwieden (VVD) van Milieu woensdag 1 juni 2022 aan betrokkenen. Het onderzoek loopt al sinds zomer 2021. Het moestuinonderzoek is uitgevoerd in Sliedrecht, Molenlanden, Papendrecht en Dordrecht. Onderzocht wordt de hoeveelheid PFOA en GenX en zestien andere PFAS-stoffen in groenten en fruit. (Sliedrecht24, 1 juni)
  Lees meer: sliedrecht24.nl

 10. Acht natuurorganisaties, verenigd in de Coalitie Delta Natuurlijk, hebben een brief gestuurd aan de ministers Van der Wal voor Natuur en Stikstof en Harbers van Infrastructuur en Waterstaat met de oproep om vaart te maken met het afgraven van de zeedijk van de Hedwigepolder én tegelijkertijd de PFAS-problematiek versneld bij de bron aan te pakken. Alleen door deze gecombineerde aanpak worden eventuele negatieve effecten van PFAS op de gehele Westerscheldenatuur en de volksgezondheid echt aangepakt, stellen de organisaties. (Groene Ruimte, 30 mei)
  Lees meer: groeneruimte.nl