1. MIDDELBURG (ANP) - Meerdere fracties in de Provinciale Staten van Zeeland vinden dat het te lang duurt voordat met het eerder aangekondigde landelijke bevolkingsonderzoek van het RIVM naar de blootstelling aan PFAS wordt begonnen. "We zijn al twee jaar bezig met dit verhaal, met het verhaal over de onrust onder de bevolking over hun gezondheid. Dit gaat veel te traag" zei SP-fractievoorzitter Ger van Unen. (Gezondheid, 25 september)
    Lees meer: gezondheid.nl

     

  2. Welke vergunningen heeft chemiebedrijf Chemours (voorheen DuPont) eigenlijk gekregen voor het lozen van PFAS? Het antwoord op deze vraag moet minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat schuldig blijven. Ook kan hij niet vertellen hoeveel boetes, sancties en dwangsommen er ooit aan het bedrijf zijn opgelegd. Het uitzoeken van deze informatie kost tijd, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen die gesteld zijn na de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot’. (BNNVARA, 19 september)
    Lees meer: bnnvara.nl

     

  3. Minister Harbers en staatssecretaris Heijnen (beiden Ienw) geven antwoord op vragen over de berichtgeving rondom PFAS. De Tweede Kamerleden Bouchallikh (GroenLinks), Boutkan (Volt), Hagen (D66), Van Esch (PvdD), Beckerman (SP) en Thijssen (PvdA) hebben de vragen gesteld. (Rijksoverheid, 14 september)
    Lees meer: rijksoverheid.nl

  4. De Chemours-fabriek in Dordrecht moet zijn deuren sluiten en de overheid moet een bevolkingsonderzoek doen naar de gezondheidsschade bij omwonenden. Daarvoor pleit intensivist Diederik Gommers in een interview met het AD. "Zodat je weet hoe slecht de situatie nou echt is. Gewoon bij iedereen in de omgeving het bloed afnemen", aldus de oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Gommers woont zelf in de omgeving van de vervuilende fabriek. (BNN Vara, 15 september)
    Lees verder: bnnvara.nl

  5. Zeeuwse Statenleden vinden dat het te lang duurt voordat er wordt begonnen met het landelijke bevolkingsonderzoek naar de blootstelling aan pfas. Dat bleek vanmorgen tijdens een commissievergadering. Eerder riepen Zeeuwse gemeenten rondom de Westerschelde al op om vaart achter het onderzoek te zetten. (Omroep Zeeland, 15 september)
    Lees meer: omroepzeeland.nl

  6. Vrouwen die zijn blootgesteld aan bepaalde soorten PFAS lijken een verhoogde kans te hebben op eierstokkanker en andere soorten kanker, waaronder een verdubbeling van de kans op een melanoom. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de niet-afbreekbare chemische stoffen. (Algemeen Dagblad, 18 september)
    Lees meer: ad.nl

  7. Het plan voor een Europees totaalverbod op productie en gebruik van PFAS gaat nog lang niet ver genoeg. Dat vinden Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Papendrecht, de vier gemeenten die Chemours aansprakelijk stellen voor de verontreiniging van hun gebied met PFAS, zoals PFOA en GenX-stoffen. Tegelijkertijd vraagt de provincie Zuid-Holland de Tweede Kamer om meer mogelijkheden om Chemours aan te pakken. (BN de Stem, 15 september)
    Lees meer: bndestem.nl

  8. Bij het verlenen van vergunningen aan industrie moet de volksgezondheid een veel prominentere rol krijgen dan nu het geval is. Dat zei onder andere de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag in de Tweede Kamer tijdens de rondetafel over Chemours, Tata Steel en asfaltfabriek APN: “Het voorzorgsbeginsel moet veel zwaarder wegen dan het nu doet." (BNN Vara, 14 september)
    Lees meer: bnnvara.nl

  9. VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft onderzoek laten uitvoeren naar de aanwezigheid van PFAS in de bodem rondom de bouwkavel van Britannia op Boulevard Evertsen. Nadat daar eerder hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen wilde de gemeente weten hoe het met eventuele vervuiling in de directe omgeving was gesteld. “De waarden die daar zijn aangetroffen zijn niet hoger dan gebruikelijk,” aldus wethouder Coen Bertijn. “En dat is goed nieuws, want anders hadden we een serieus probleem gehad.” (Vlissingse Bode, 13 september)
    Lees meer: internetbode.nl

     

  10. Om de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater in Europa te verbeteren, moet de vervuiling ervan worden aangepakt en de normen voor waterkwaliteit worden verbeterd. Het Europees Parlement heeft een voorstel in die zin goedgekeurd. Als het van de parlementsleden afhangt, moeten specifieke PFAS-stoffen (de ook bij ons bekende 'forever chemicals') aan de lijst van verontreinigende stoffen worden toegevoegd, wat betekent dat er specifiek zou worden gecontroleerd op hun aanwezigheid. (De Specialist, 12 september)
    Lees meer: despecialist.nl