Kennisplatform voor het omgaan met opkomende stoffen in bodem en ondergrond
3.jpg
 1. Het onderzoek naar de uitstoot van giftige stoffen door het bedrijf Icopal aan het Hoendiep was onvolledig. Dat antwoordt het gemeentebestuur op vragen van de SP, PvdA en GroenLinks. (OOG TV, 22 september)

  Lees meer: oogtv.nl

 2. De waterkwaliteit van de Maas is de laatste jaren verbeterd, maar lozingen in de rivier in binnen- en buitenland blijven een bedreiging. Te vaak ontbreken stoffen die een risico voor de bereiding van drinkwater zijn in de lozingsvergunningen. Dat blijkt uit het rapport van de Nederlandse en Vlaamse drinkwaterbedrijven RIWA-Maas. (1Limburg, 16 september)

  Lees meer: 1limburg.nl

 3. BodemBreed Forum organiseert een ‘open podium’ met als thema ‘Opkomende verontreinigingen’. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedereen de gelegenheid om de dialoog aan te gaan met andere bodem- en ondergrondprofessionals. (Bodembreed Forum, 10 september)

  Lees meer: bodembreedforum.nl

 4. Poly- en perfluoralkylstoffen, oftewel PFAS. Het zijn chemische stoffen die gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. 80 procent van de zonnepanelen die verkocht worden, bevat PFAS. (Solar Magazine, 10 september)
  Lees meer: solarmagazine.nl

 5. De provincie laat bij tien bedrijven het afvalwater controleren op illegale lozingen van kankerverwekkende PFAS-stoffen. Het chemische bedrijf 3M in Antwerpen heeft toegegeven dit soort stoffen te hebben geloosd en de provincie wil weten of er ook Zeeuwse bedrijven bij betrokken zijn. (Omroep Zeeland, 9 september)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 6. Gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland maakt zich zorgen over het dossier rond de kankerverwekkende Pfas-stoffen, die in hoge mate in de Westerschelde en in het Kanaal van Gent naar Terneuzen blijken te zitten. (Omroep Zeeland, 9 september)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 7. Sportvissers maken zich niet druk als het gaat om de PFAS-waarden in de Westerschelde. Dat geldt ook voor schipper Andreas Peeters die met zijn schip De Zeearend met sportvissers regelmatig de Westerschelde op vaart. (Omroep Zeeland, 8 september)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 8. Dit zijn de lezersbrieven van dinsdag 7 september.

  Brief van de dag: Laat de overheid Tata Steel opkopen
  De Nederlandse poot van Tata Steel is een van de modernste staalbedrijven ter wereld. Zo’n bedrijf wil je graag handhaven, want de wereldbevolking heeft behoefte aan staal in allerlei soorten en maten. Maar hetzelfde bedrijf geeft in de regio IJmond grote overlast voor gezondheid en milieu. Zo’n bedrijf ben je liever kwijt dan rijk.(de Volkskrant, 6 september)
  Lees meer: volkskrant.nl

 9. De normen voor toxische stoffen in het rivierwater moeten worden aangescherpt, want deze stoffen breken amper af. Deze waarschuwing komt van de rivierdrinkwaterbedrijven. Intussen wordt de lithiumwinning voor autobatterijen in Zuid-Duitsland een nieuw gevaar voor de drinkwaterkwaliteit. (Trouw, 6 september)
  Lees meer: trouw.nl

 10. Uit een recente meting blijkt dat asfaltfabriek APN liefst zeventien keer meer kankerverwekkende stoffen uit te stoten dan is toegestaan. Bewoners van de Nijmeegse wijk die er tegenaan ligt slaan alarm. Ook de lokale politiek is gealarmeerd. (de Volkskrant, 4 september)
  Lees meer: volkskrant.nl