1. De provincie Noord-Brabant begrijpt het ongeduld van Zeeland over de aanpak van de PFAS-problematiek in de Westerschelde. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver deelt de zorgen van haar collega Dick van de Velde, maar zegt dat het haar aan juridische middelen ontbreekt. "We kunnen de bedrijven helaas niet opleggen om te stoppen met die lozingen." (Omroep Zeeland, 22 november)
  Lees meer:omroepzeeland.nl

 2. De Dordtse wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) heeft de Milieudienst Rijnmond DCMR en de provincie op het matje geroepen over het toezicht op het Dordtse chemiebedrijf Chemours. Zij wil dat de uitstoot van het bedrijf vaker en strenger in de gaten wordt gehouden. Ook de plaatselijke VVD uit felle kritiek op waakhond DCMR, maar de provincie zegt deze kritiek niet te herkennen. (Rijnmond, 18 november)
  Lees meer: rijnmond.nl

 3. Een flinke hoeveelheid zink en ook een lading ‘zorgwekkende’ stoffen als kwik, koper en cadmium. Dat is de samenstelling van de ondergrond van de Akkers. Maar volgens Paul Römkens, onderzoeker aan Wageningen University, is de situatie voor bewoners niet gevaarlijk. (Schie online, 18 november)

  Lees meer: schie.nu

   

 4. De provincie Noord-Holland en Omgevingsdienst Noord-Holland Noord scherpen de natuurvergunning aan die in 2016 aan Tata Steel is verleend. Dat betekent dat de ruimte van Tata Steel voor de uitstoot van stikstof met ongeveer 8% wordt ingeperkt. Deze ruimte komt ten gunste van de natuur. (Provincie Noord-Holland, 17 november)
  Lees meer: noord-holland.nl

   

 5. Lezers van SchipholWatch weten inmiddels dat er op grote schaal met gifgrond wordt geschoven op en rond Schiphol. Die grond is vervuild met onder meer ‘forever chemical’ PFOS en zeer schadelijk voor mens en natuur. Waar laat Schiphol al die gifgrond? (Schipholwatch, 7 november)
  Lees meer: schipholwatch.nl

 6. Chemours mag geen PFAS-restanten naar België exporteren voor vernietiging. Maar wat moet er nu gebeuren met de 1,8 miljoen kilo PFAS-afval? Dat werd besproken aan tafel bij Studio De Witt. (RTV Dordrecht, 8 november)
  Lees meer:rtvdordrecht.nl

 7. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en Rijkswaterstaat meten met verschillende maten als het gaat om PFAS in het water van de Westerschelde. De PFAS-coördinator van de provincie Zeeland vindt dat “lastig”. (Waterforum,1 november)
  Lees meer: waterforum.net

   

 8. Vlaanderen mag wel wat meer werk maken van het terugdringen van het lozen van PFAS. Dat is het overheersende gevoel in de Zeeuwse politiek nadat gisteren bekend werd dat er in Vlaanderen nog steeds 35 bedrijven volgens de oude lozingsvergunning PFAS mogen lozen. Daardoor kan er ook volgend jaar nog ruim 900 kilo PFAS onze kant op stromen. (Omroep Zeeland, 1 november)
  Lees meer: omroepzeeland.nl

 9. UPDATE 17.30 UURHet transport van PFAS-houdend afval uit Nederland naar Indaver in Antwerpen is voorlopig verboden. (Provinciale Zeeuwse Courant, 31 oktober)

  Lees meer: pzc.nl

 10. De Tweede Kamer reageert verbaasd en gefrustreerd op het nieuws dat Vlaamse bedrijven nog steeds honderden kilo's PFAS op de Schelde mogen lozen. "Opnieuw pijnlijk nieuws", zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman, een van de Kamerleden die zich actief met dit dossier bezighoudt. (Omroep Zeeland, 1 november)
  Lees meer:omroepzeeland.nl