-
3M officiëel aansprakelijk voor Pfas-vervuiling Westerschelde: 'Vrouwen van Nu' voelt zich gesteund
Een steuntje in de rug. Zo ervaren de dames van team Pfas van 'Vrouwen van Nu' het nieuws dat minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) chemiebedrijf 3M officieel aansprakelijk stelt voor de Pfas-schade in de Westerschelde. De groep vrouwen is al anderhalf jaar bezig om bewustzijn te creëren rondom Pfas in de regio. "Er is echt iets aan de hand", zegt Willie Wiskerke in de NPO Radio 1-bus van 5 Dagen, die de hele week in Zeeland geparkeerd staat. (NPO Radio 1, 25 mei)
Lees meer: nporadio1.nl -
Provincie vindt kankerverwekkende vliegtuiguitstoot in grondwater
Rond Schiphol is een kankerverwekkende stof afkomstig uit vliegtuigmotoren aangetroffen in het grondwater. De vondst bevestigt de vermoedens van omwonenden dat de uitstoot van het vliegverkeer hun leefomgeving verwoest. (SchipholWatch, 25 mei)
Lees meer: schipholwatch.nl -
Antwerps onderzoek: pfas bedreiging voor leven in Noordzee
Het hele ecosysteem in de Noordzee loopt mogelijk gevaar door de lozingen van pfas in de afgelopen jaren. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen op basis van metingen die ze in 2018 hebben gedaan in jonge vis, krab en garnalen. De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek. Ze willen kijken naar de eventuele schade voor de mens en naar het eventuele aantasten van de voortplanting bij dieren als er te veel pfas in hun lijf zit. (Omroep Zeeland, 25 mei)
Lees meer: omroepzeeland.nl -
MOB eist dwangsom Haarlemmermeer wegens uitblijven gifbesluit Schiphol
Schiphol treuzelt al sinds begin 2021 met het aanleveren van de verplichte rapportage over de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen (zzs) op het luchthaventerrein. De gemeente Haarlemmermeer vindt het allemaal best en weigert een besluit te nemen over het aanscherpen van de bestaande vergunning. (SchipholWatch, 24 mei)
Lees meer: schipholwatch.nl -
Omwonenden chemische fabriek laten bloed testen op PFAS: ‘Kan mijn zoon nog wel kinderen krijgen?’
België is een groot onderzoek begonnen naar het bloed van omwonenden van een beruchte 3M-fabriek. Bewoners zijn bezorgd. (NRC, 22 mei)
Lees meer: nrc.nl -
Grote zorgen bij omwonenden over gifmenginstallatie Schiphol
Bewoners zijn bezorgd over een nieuwe grondmenginstallatie die Schiphol bouwt pal naast een depot voor grond die verontreinigd is met PFAS. De vrees bestaat dat hiermee de bestaande verontreiniging met ‘forever chemicals’ zich nog verder verspreidt. (Schiphol Watch, 20 mei)
Lees meer: schipholwatch.nl -
Staatssecretaris zegt: granulietstort is veilig, RIVM concludeert: we weten het niet
Staatssecretaris Heijnen zegt in reactie op het rapport van Deltares en het RIVM dat granuliet veilig kan worden toegepast in diepe plassen. Maar het RIVM zelf meldt aan Zembla: “Er is nog geen conclusie te trekken over veilig of onveilig. Daarvoor is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek beschikbaar.” (BNNVARA, 18 mei)
Lees meer: bnnvara.nl -
Nieuwbouw hotel Britannia ligt zeker voor half jaar stil
Het perceel waar het nieuwe hotel Britannia moet verschijnen wordt afgedekt nadat is geconstateerd dat de bouwgrond ernstig vervuild is met PFAS. De grond wordt vandaag afgedekt om te voorkomen dat de vervuilde grond zich verder verspreid. Projectontwikkelaar AVV Beheer stelt de gemeente Vlissingen aansprakelijk voor de grondvervuiling. (Internetbode, 15 mei)
Lees meer: internetbode.nl -
Chemiebedrijf 3M moet 2.000 euro schadevergoeding betalen aan gezin vanwege PFAS-vervuiling: ‘Kan belangrijk precedent zijn’
Chemiereus 3M moet een voorlopige schadevergoeding van 2.000 euro betalen aan een gezin uit Zwijndrecht wegens burenhinder. Dat heeft de Antwerpse rechter maandag beslist. Het gezin stapte naar de rechter omdat in hun bloed ‘hallucinante’ PFAS-waarden werden ontdekt. De uitspraak legt de weg open voor andere omwonenden die ook naar de rechter willen stappen. (PZC, 16 mei)
Lees meer: pzc.nl -
Nog meer lozingen met dioxaan Twentekanaal moeten voorkomen worden, aldus KWR
Er zijn geen directe toxische milieueffecten van de lozing met dioxaan in het Twentekanaal, afkomstig van chemiebedrijf KLK Kolb in Delden, te verwachten. Hoe dan ook, het gaat wel om een Zeer Zorgwekkende Stof die kankerverwekkend is en moeilijk afbreekt in het watermilieu. ‘Dit soort incidenten zijn dus zeer onwenselijk en moeten in de toekomst voorkomen worden’, zegt Milo de Baat, ecotoxicoloog bij KWR. (Waterforum, 15 mei)
Lees meer: waterforum.net